De Tijger Brigade op Midden Java 1946 - 1949

1e Afdeeling Veld Artillerie KNIL

1e Afdeeling Veld Artillerie KNIL is opgevoed uit voormalige krijgsgevangene in Japan die via Manila naar Balikpapan is overgebracht. Maar zijn geschiedenis ging verder terug. En tijdens de campagne op Java in 1942 maakte het deel uit van de 3e divisie die op Oost-Java actief was tot de overgave. In januari 1946 werd het versterkt met de voormalige krijgsgevangene uit Malakka. En op 10 januari 1946 werd een artilleriedepot gecreƫerd bestaande uit 3 afdeelingen. Deze afdeelingen werden opgeleid en getraind door Australische officieren en officieren zonder opdracht.

Op 24 maart 1946 werd een artillerieregiment opgericht in Balikpapan. En 1e afdeeling veldartillerie KNIL die eerst naar Batavia had moeten verhuizen, kreeg in plaats daarvan zijn bestemming in Semarang.

Tussen 27 maart 1946 en 18 april 1946 arriveerde 1e Afdeeling Veld Artillerie KNIL in drie groepen in Semarang. Waar gepland zou het de uitrusting en taak moeten overnemen van de Britten die daar nog actief zijn. Dit ging niet gemakkelijk dus in het begin dienden ze meer als infanterie met meer jeeps dan wapens.

1e Afdeeling Veld Artillerie nam deel aan de 1e politie-actie versterkt met leden van het nieuw aangekomen 2-12e Artillerie Regiment. Na de 1e politie-actie werd de 1e eenheid veldartillerie KNIL afgelost door het 2-12e artillerieregiment en de mannen keerden terug naar Nederland. Een land dat velen van hen al jaren niet meer hadden gezien. Omdat veel van hen 10 jaar en de jaren in gevangenschap hadden gediend.